Q 1 – Which new dynasty developed in eastern part of the country?
(a) Cholas
(b) Palas
(c) Chahamanas
(d) Rashtrakutas
Ans. (b) Palas
Q 2 – What was the other name of the great lord of a ‘circle’ or region?
(a) Samantas
(b) Subordinates
(c) Maha-mandaleshvara
(d) King
Ans. (c) Maha-mandaleshvara
Q 3 – Who were expected to bring gifts for their kings in 17th century?
(a) Samantas
(b) Overlords
(c) Maha-samantas
(d) Maha-mandaleshvara
Ans. : (a) Samantas
Q 4 – When were Samantas declared Maha-samantas?
(a) When they bring gifts for their kings
(b) When they provide kings with military support
(c) When they gain power and wealth
(d) None of the above
Ans. (c) When they gain power and wealth
Q 5 – What is the literal meaning of hiranya-garbha?
(a) Rashtrakutas
(b) Dantidurga
(c) Golden womb
(d) Golden deer
Ans. (c) Golden womb
Q 6 – From whom was the Revenue also collected?
(a) Traders
(b) Merchants
(c) Peasants
(d) Artisans
Ans. (a) Traders
Q 7 – What is Vetti?
(a) Rent
(b) Tax
(c) Revenue
(d) None of these
Ans. (b) Tax
Q 8 – What was the use of money collected from taxes?
(a) To finance the kings’ establishment
(b) Construction of temples and forts
(c) To fight wars
(d) All of these
Ans. (d) All of these
Q 9 – The functionaries for collecting revenue were recruited from
(a) peasants
(b) artisans
(c) traders
(d) influential families
Ans. (d) influential families
Q 10 – Prashastis tell us how rulers wanted to depict themselves as
(a) leader
(b) valiant victorious warriors
(c) achiever
(d) all of these
Ans. (b) valiant victorious warriors
Q 11 – In which language was the prashasti found in Gwalior written?
(a) Hindi
(b) English
(c) Sanskrit
(d) Urdu
Ans. (c) Sanskrit
Q 12 – Who was Nagabhata?
(a) Gupta ruler
(b) Chakrayudha
(c) Malava
(d) Pratihara king
Ans. (d) Pratihara king
Q 13 – Brahmanas were rewarded by grants of land recorded on
(a) copper plate
(b) iron plate
(c) silver plate
(d) none of these
Ans. (a) copper plate
Q 14 – The person who received the land could collect taxes on
(a) betel leaves
(b) woven clothes
(c) vehicles
(d) all of these
Ans. (d) all of these
Q 15 – Who invaded the Somnath temple in Gujarat?
(a) Akbar
(b) Muhammad Ghori
(c) Mahmud Ghazni
(d) None of them
Ans. (c) Mahmud Ghazni
Q 16 – Who ruled in Tamil Nadu?
(a) Cholas
(b) Chalukyas
(c) Rashtrakutas
(d) None of these
Ans. (a) Cholas
Q 17 – From Uraiyur to Thanjavur 5.1.1 Muttaraiyar held power in this delta region:
(a) Kaveri
(b) Krishna
(c) Mahanadi
(d) Godavari
Ans. (a) Kaveri
Q 18 – Rajatarangini, a book that generally recorded the heritage of Kashmir in the 12th Century, was written by:
(a) Pravaragupta
(b) Kalhana
(c) Lalitapida
(d) Kashyapa
Ans. (b) Kalhana
Q 19 – Vetti is a
(a) Good
(b) Samanta
(c) Tax
(d) King
Ans. (c) Tax
Q 20 – Chahamanas ruled over the
(a) Delhi and MP
(b) Delhi and Gujarat
(c) Delhi and UP
(d) Delhi and Ajmer
Ans. (d) Delhi and Ajmer
Q 21 – Chola bronze images are considered amongst the finest in the
(a) World
(b) Asia
(c) India
(d) Europe
Ans. (a) World
Q 22 – Following sources used by the Kalhana except
(a) Paintings
(b) Documents
(c) Eyewitness accounts
(d) Inscription
Ans. (a) Paintings
Q 23 – Who was the founder of the Chola kingdom?
(a) Simhavishnu
(b) Vijayalaya
(c) Rajendra
(d) Krishna
Ans. (b) Vijayalaya
Q 24 – Kitab-al Hind written by
(a) Akbar
(b) Ghazni
(c) Al-biruni
(d) Nagabhat
Ans. (c) Al-biruni
Q 25 – Somnath temple is in
(a) Kerala
(b) Odisha
(c) Gujarat
(d) Tamil Nadu
Ans. (c) Gujarat
Q 26 – Settlements of peasants, known as________, became prosperous with the spread of irrigation agriculture
(a) Uzi
(b) Ur
(c) Uri
(d) Udi
Ans. (b) Ur
Q 27 – The functionaries for collecting revenue were generally recruited from
(a) Brahmanas
(b) Farmers family
(c) Influential families
(d) Artist family
Ans. (c) Influential families
Q 28 – Mahmud of Ghazni was the ruler of
(a) Delhi
(b) America
(c) Iran
(d) Afghanistan
Ans. (d) Afghanistan
Q 29 – The specialists who worked at the temple and lived near it were
(a) Dancers
(b) Cook
(c) Sweeper
(d) All of these
Ans. (d) All of these
Q 30 – Rajaraja’s son
(a) Rajaraja III
(b) Rajendra II
(c) Rajaraja I
(d) Rajendra I
Ans. (d) Rajendra I
Q 31 – A minor chiefly family known as the Muttaraiyar held power in the
(a) Mahanadi delta
(b) Godavari delta
(c) Krishna delta
(d) Kaveri delta
Ans. (d) Kaveri delta
Q 32 – Tribhuvana-chakravartin means
(a) Overlord of king
(b) Lord of Rashtrakutas
(c) Overlord of farmers
(d) Lord of the three worlds
Ans. (d) Lord of the three worlds
Q 33 – Kings often rewarded Brahmanas by grants of
(a) House
(b) Land
(c) Foods
(d) Golden Coin
Ans. (b) Land
Q 34 – Which of the following rulers involved in the tripartite struggles
(a) Gurjara-Pratihara, Chera and Pala dynasties
(b) Gurjara-Pratihara, Chola and Chera dynasties
(c) Gurjara-Pratihara, Chola and Pala dynasties
(d) Gurjara-Pratihara, Rashtrakuta and Pala dynasties
Ans. (d) Gurjara-Pratihara, Rashtrakuta and Pala dynasties
Q 35 – The city of Kanauj is in the
(a) Yamuna valley
(b) Narmada valley
(c) Ganga valley
(d) Tapi valley
Ans. (c) Ganga valley
Q 36 – Hiranyagarbha rituals were performed with the help of
(a) Farmers
(b) Brahmanas
(c) Shudras
(d) Artist
Ans. (b) Brahmanas
Q 37 – The river Kaveri branches off into several small channels before emptying into the
(a) Godavari
(b) Indian ocean
(c) Bay of Bengal
(d) Arabian sea
Ans. (c) Bay of Bengal
Q 38 – Who were subordinate to the Pallava kings of Kanchipuram
(a) Pala
(b) Rashtrakutas
(c) Chera
(d) Cholas
Ans. (d) Cholas
Q 39 – The Chola king who brought half of Ceylon under his control
(a) Rajaraja I
(b) Kulottunga I
(c) Rajendra
(d) Rajadiraja
Ans. (a) Rajaraja I