Rulers and Buildings For Class 7 History MCQ Questions

Q 1 – Large stepped-wells were called
(a) ponds
(b) superstructures
(c) quiblas
(d) baolis

Ans.  (d) baolis

Q 2 – The baolis were constructed
(a) to provide a place for bathing for royals
(b) to fulfil the water demand
(c) for rainwater harvesting
(d) for entertainment of royals

Ans. : (c) for rainwater harvesting

Q 3 – The surface of the Qutb Minar is
(a) triangular
(b) rectangular
(c) circular
(d) curved and angular

Ans. (d) curved and angular

Q 4 – uperstructure was the term given to
(a) the large mansions
(b) the part of the building above the ground floor
(c) large stepped wells
(d) an ornamented hall

Ans. (b) the part of the building above the ground floor

Q 5 – What is Shikhara?
(a) The main shrine of the temple
(b) An ornamented hall of the temple
(c) The topmost pointed portion of a temple
(d) None of the above

Ans. (c) The topmost pointed portion of a temple

Q 6 – The Dhangadeva was the king of
(a) Pandayan dynasty
(b) Rajput dynasty
(c) Khalji dynasty
(d) Chandela dynasty

Ans. (d) Chandela dynasty

Q 7 – The temples and mosques were beautifully constructed because
(a) they were the place of worship
(b) they meant to demonstrate power and wealth
(c) they meant to demonstrate devotion of kings
(d) all of the above

Ans. (d) all of the above

Q 8 – Which Pandayan king invaded Sri Lanka?
(a) King Sena – I
(b) Shrimara Shrivallabha
(c) King Rajendra
(d) None of these

Ans. (b) Shrimara Shrivallabha

Q 9 – Diwan-i Khas or Diwan-i am courts were also described as
(a) chihil Sutun
(b) qibia
(c) chahar bagh
(d) pishtaq

Ans.  (a) chihil Sutun

Q 10 – The “river-front garden” was the another name of
(a) baoli
(b) chahar bagh
(c) reservoir
(d) hauz

Ans. (b) chahar bagh

Q 11 – Akbar’s capital was at
(a) Delhi
(b) Red Fort
(c) Siri Fort
(d) Agra

Ans. (d) Agra

Q 12 – Fatehpur Sikri’s architecture was influenced by the styles of which region?
(a) Bengal
(b) Gujarat
(c) Vijaynagara
(d) Bijapur

Ans. (b) Gujarat

Q 13 – Pandyan king Shrimara Shrivallabha invaded _______ and defeated the _______
(a) Burma, Rajajadeva I
(b) Burma, Sena I
(c) Sri Lanka, Sena I
(d) Sri Lanka, Rajajadeva I

Ans. (c) Sri Lanka, Sena I

Q 14 – Rajarajeshvara temple built by the
(a) King Rajarajadeva
(b) King Rajadevana
(c) King Rajarajava
(d) King Rajajadeva

Ans. (a) King Rajarajadeva

Q 15 – _______ are safe, protected and grandiose places of rest in this world and the next
(a) Gateways
(b) Tanks
(c) Tombs
(d) Hall

Ans. (c) Tombs

Q 16 – This was the place for ritual worship where only the king, his immediate family and priests gathered.
(a) Shikhara
(b) Garbhagriha
(c) Superstructure
(d) Pietra Dura

Ans. (b) Garbhagriha

Q 17 – The main Characteristic of the Indus Valley Civilization was
(a) Pucca houses
(b) Drainage system
(c) Town Planning
(d) Well laid out roads

Ans. (b) Drainage system

Q 18 – Who built the Agra Fort
(a) Babar
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Humayun

Ans.  (b) Akbar

Q 19 – The greatest law giver and architect was ____ himself
(a) God
(b) Priest
(c) Architecture
(d) People

Ans.  (a) God

Q 20 – Ab is the Persian word which means
(a) Everything
(b) Air
(c) Fire
(d) Water

Ans. (d) Water

Q 21 – The name of the ruler and the god are very similar. The king took the god’s name
(a) Because it was told by their parents
(b) Because local people of their village like those name
(c) Because he did not wants to appear like a god
(d) Because it was auspicious and he wanted to appear like a god

Ans. (d) Because it was auspicious and he wanted to appear like a god

Q 22 – Quwwatul Islam Masjid is in
(a) Bihar
(b) Delhi
(c) Pakistan
(d) Agra

Ans. (b) Delhi

Q 23 – Which of the following construction activity was not carried out by the king
(a) Bazaars
(b) Wells
(c) Large mansion of merchants
(d) Mosque

Ans. (c) Large mansion of merchants

Q 24 – The structure constructed in front of the main gate is known as
(a) Mandapa
(b) Shikhara
(c) Pietra Dura
(d) Superstructure

Ans. (a) Mandapa

Q 25 – Monuments provide an insight into
(a) Food they eat
(b) To whom they worship
(c) the technologies used for construction
(d) Type of transport they use

Ans. (c) the technologies used for construction

Q 26 – _____ was personally interested in literature, art and architecture.
(a) Shah Jahan
(b) Akbar
(c) Babar
(d) Jahangir

Ans.  (a) Shah Jahan

Q 27 – _________ is the part of a building above the ground floor.
(a) Superstructure
(b) Pietra Dura
(c) Gopuram
(d) Mandapa

Ans.  (a) Superstructure

Q 28 – Golden Temple is in
(a) Agra
(b) Amritsar
(c) Meerut
(d) Panipat

Ans. (b) Amritsar

Q 29 – Sultan Iltutmish won universal respect for constructing a large reservoir just outside
(a) Agra-i kuhna
(b) Dehli-i kuhan
(c) Dehli-i kuhna
(d) Agra-i kuhan

Ans. (c) Dehli-i kuhna

Q 30 – Hasht behesht is a central hall surrounded by
(a) 7 rooms
(b) 6 rooms
(c) 4 rooms
(d) 8 rooms

Ans. (d) 8 rooms

Q 31 – Temples and mosques were beautifully constructed
(a) because they were places to live
(b) because they were places of trade
(c) because they were places of worship
(d) because they were places of education

Ans. (c) because they were places of worship

Q 32 – The central towering dome and the tall gateway
(a) Pishtaq
(b) Mandapa
(c) Shikhara
(d) Pishtuq

Ans. (a) Pishtaq