Comparing Quantities Class 7 Maths Assertion and Reasoning Questions
Q 1 – Assertion (A) –The ratio of 50 paise to Rs. 1 is 1 : 2.
Reasons (R) –A ratio can be defined as the relationship or comparison between two numbers
of the same unit to check how bigger is one number than the other one
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Q 2 – Assertion (A) –A shopkeeper purchased 2 refrigerators for Rs 9800 and Rs 8200 respectively. He sold them for Rs 16920. Loss% = 6%
Reasons (R) –Loss percentage refers to the amount of loss incurred which is expressed or calculated in percentage
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Q 3 – Assertion (A) –The S.I. of Rs 100 of 1 year at the rate of 3 paise per rupee per month is Rs 24.
Reasons (R) –Simple interest is a quick and easy method of calculating the interest charge on a loan
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. d) A is false but R is true
Q 4 – Assertion (A) –the simple interest on Rs 1000 for 2 years at 8% per annum is Rs 160.
Reasons (R) –Simple interest is a quick and easy method of calculating the interest charge on a loan
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Q 5 – Assertion (A) –Saroj purchased a fan for Rs 1000 and sold it for Rs 1200. Profit = Rs 400.
Reasons (R) –Profit = S.P. – C.P.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. d) A is false but R is true
Q 6 – Assertion (A) –Mithlesh purchased a T.V. for Rs 10000 and sold it for Rs 8000. Loss %= 20%
Reasons (R) –Loss percentage refers to the amount of loss incurred which is expressed or calculated in percentage.
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Comparing Quantities Class 7 Maths Assertion and Reasoning Questions
Q 7 – Assertion (A) –The salary of Manish is Rs 10000. His salary gets increased by 10% . Increased salary= Rs 11000
Reasons (R) –A fraction represents a part of a whole or, more generally, any number of equal parts
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
Q 8 – Assertion (A) –A bag is available for Rs 90. The shopkeeper allows 10% discount on the marked price. 100is the marked price of the bag.
Reasons (R) –The price on the label of an article/product is called the marked price
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. d) A is false but R is true
Q 9 – Assertion (A) –There are 1275 trees in Chaudhary Farm. Out of these 36% trees are of fruits. 549 trees of fruits are there in Chaudhary Farm.
Reasons (R) –A fraction represents a part of a whole or, more generally, any number of equal parts
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. d) A is false but R is true
Q 10 – Assertion (A) –A sofa-set was bought for Rs 10000. Its value depreciated at the rate of 10% per annum. Simple interest = Rs. 1000.
Reasons (R) –Simple interest is a quick and easy method of calculating the interest charge on a loan
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. d) A is false but R is true
Q 11 – Assertion (A) –The quantity of protein in a particular variety of pulse is 25%. The amount of protein in 4 kg of pulse is 1000g
Reasons (R) – A fraction represents a part of a whole or, more generally, any number of equal parts
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
Q 12 – Assertion (A) –Kanti purchased a sewing machine for Rs 2000. She sold it at a loss of 40%. Selling price= Rs 1400
Reasons (R) –The amount that the buyer pays to buy the product is called the selling price
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. d) A is false but R is true
Q 13 – Assertion (A) –Vimla purchased a watch for Rs 500. She sold it at a loss of 20%. Selling price= Rs 400
Reasons (R) –The amount that the buyer pays to buy the product is called the selling price
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Comparing Quantities Class 7 Maths Assertion and Reasoning Questions
Q 14 – Assertion (A) –There are 50 students in a class of which 40 are boys and the rest are girls. The ratio of the number of boys and number of girls is 4:1
Reasons (R) –A ratio can be defined as the relationship or comparison between two numbers of the same unit to check how bigger is one number than the other one
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Q 15 – Assertion (A) –The fraction 1/8 converted to percentage is 12.5%.
Reasons (R) –A fraction represents a part of a whole or, more generally, any number of equal parts
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true
Ans. a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Comparing Quantities Class 7 Maths Assertion and Reasoning Questions
