Water For Class 7 Geography MCQ Questions

Q 1 –   Which is the process through which water continuously changes its form?
(a) Water cycle
(b) Food cycle
(c) Rain
(d) All of these

Ans.  (a) Water cycle

Q 2 –   Which water is salty?
(a) River water
(b) Pond water
(c) Rain water
(d) Sea water

Ans.  (d) Sea water

Q 3 –   Which one of the following is an artificial enclosure for keeping small house plants?
(a) Terrarium
(b) Thermosphere
(c) Climate
(d) Evaporation

Ans. (a) Terrarium

Q 4 –   Sea water contains
(a) 97.3% of salt
(b) 2% of salt
(c) 0.68% of salt
(d) 0.973% of salt

Ans.  (a) 97.3% of salt

Q 5 –   Which day of the year is celebrated as Water Day?
(a) 26 January
(b) 15 January
(c) 15 August
(d) 22 March

Ans. (d) 22 March

Q 6 –   The movements that occur in oceans can be broadly called
(a) wave
(b) circulation
(c) water cycle
(d) all of these

Ans.  (b) circulation

Q 7 –   Which is the Japanese word which means ‘Harbour Waves’?
(a) Tsunami
(b) Sea wave
(c) Ocean wave
(d) None of these

Ans.  (a) Tsunami

Q 8 –   When did Tsunami strike the Indian ocean?
(a) 26 December, 2004
(6) 26 December, 2005
(c) 26 December, 2006
(d) 26 December, 2007

Ans.  (a) 26 December, 2004

Q 9 –   The largest Tsunami wave travels at the speed of
(a) more than 700 km per hour
(b) more than 500 km per hour
(c) more than 250 km per hour
(d) more than 100 km per hour

Ans.  (a) more than 700 km per hour

Q 10 –   The rhythmic rise and fall of ocean water twice in a day is known as
(a) tide
(b) wave
(c) ocean current
(d) none of these

Ans. : (a) tide

Q 11 –   The Labrador and Gulf stream are the examples of:
(a) Tides
(b) Ocean currents
(c) Tsunami
(d) Waves

Ans.  (b) Ocean currents

Q 12 –   The average salinity of the oceans is
(a) 45 parts per thousand
(b) 35 parts per thousand
(c) 55 parts per thousand
(d) 65 parts per thousand

Ans. (b) 35 parts per thousand

Q 13 –   Following are the movements that occur in oceans except
(a) Tides
(b) Waves
(c) Currents
(d) Wind

Ans.  (d) Wind

Q 14 –   The Labrador Ocean current is _________ current while the Gulf Stream is a _________ current
(a) cold, warm
(b) cold, cold
(c) warm, warm
(d) warm, cold

Ans.  (a) cold, warm

Q 15 –   Tsunami is a
(a) French word
(b) Indian word
(c) Chinese word
(d) Japanese word

Ans. (d) Japanese word

Q 16 –   Indira point was in
(a) Kerala
(b) Lakshadweep
(c) Tamil Nadu
(d) Andaman and Nicobar islands

Ans.  (d) Andaman and Nicobar islands

Q 17 –   The major sources of freshwater are as follows except
(a) Ocean
(b) Rivers
(c) Ponds
(d) glaciers

Ans. (a) Ocean

Q 18 –   The rhythmic rise and fall of ocean water twice in a day is called a
(a) Wave
(b) Wind
(c) Tide
(d) Current

Ans.  (c) Tide

Q 19 –   How much percentage of saline water is available on earth surface
(a) 97.5
(b) 98.2
(c) 95.2
(d) 93.5

Ans. (a) 97.5

Q 20 –   Dead sea in
(a) Jordan
(b) Lebanon
(c) Egypt
(d) Israel

Ans. (d) Israel

Q 21 –   March 22 is celebrated as World
(a) Earth Day
(b) Environment Day
(c) Water Day
(d) Soil Day

Ans. (c) Water Day

Q 22 –   When the moon is in its first and last quarter, the ocean waters get drawn in diagonally opposite directions by the gravitational pull of sun and earth resulting in low tides. These tides are called
(a) Spring tides
(b) Small tides
(c) Neap tides
(d) Long tides

Ans.  (c) Neap tides

Q 23 –   The tsunami of _________ caused widespread damage in the coastal areas of India
(a) 2002
(b) 2001
(c) 2004
(d) 1999

Ans. (c) 2004

Q 24 –   Which river is the longest river in the world
(a) Darling
(b) Ganga
(c) Nile
(d) Amazon

Ans. (c) Nile

Q 25 –   Which ocean is the largest?
(a) Arctic
(b) Atlantic
(c) Indian
(d) Pacific

Ans. (d) Pacific

Q 26 –   What fraction of earth is covered by water
(a) Three-fourth
(b) One-fourth
(c) One-half
(d) One-third

Ans. (a) Three-fourth

Q 27 –  _______ are formed when winds scrape across the ocean surface.
(a) Currents
(b) Waves
(c) Air
(d) Tides

Ans. (b) Waves

Q 28 –   ________ are streams of water flowing constantly on the ocean surface in definite directions
(a) High tides
(b) Ocean currents
(c) Wind
(d) Wave

Ans. (b) Ocean currents

Q 29 –   The process by which water continually changes its form and circulates between oceans, atmosphere and land is known as the
(a) Liquid cycle
(b) Ocean cycle
(c) Ice cycle
(d) Water cycle

Ans. (d) Water cycle

Q 30 –   Amazon river is in
(a) Australia
(b) South America
(c) Europe
(d) Africa

Ans. (b) South America

Q 31 –   During a________, the _________ blowing at very high speed form huge waves. These may cause tremendous destruction.
(a) Rain, Winds
(b) Storm, Winds
(c) Winds, Storm
(d) Rain, Storm

Ans. (b) Storm, Winds