Triangles and its properties Class 7 Maths Assertion Reasoning Questions

Triangles and its properties Class 7 Maths Assertion

Q 1 – Assertion : In the adjoining figure, X and Y are respectively two points on equal sides AB and AC of ΔABC such that AX = AY then CX = BY

Reason: If two sides and the included angle of one triangle are equal to two sides and the included angle of the other triangle, then the two triangles are congruent

a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion
c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false

Ans. a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion

Q 2 – Assertion: Two angles measures a – 60° and 123º – 2a. If each one is opposite to equal sides of an isosceles triangle, then the value of a is 61°.
Reason: Sides opposite to equal angles of a triangle are equal.

a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion
c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false

Ans. b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion.

Q 3 – In ΔABC, D is the midpoint of BC. If DL I AB and DM I AC such that DL = DM, then BL = CM

Reason: If two angles and the included side of one triangle are equal to two angles

a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion
c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false

Ans. b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion

Q 4 – Assertion: In triangles ABC and PQR, A = P, C = R and AC = PR. The two triangles are congruent by ASA congruence.

Reason: If two angles and the included side of one triangle are equal to two angles and the included side of the other triangle, then the two triangles are congruent.

a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion.
c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false

Ans. a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.

Q 5 – Assertion : If the altitudes from two vertices of a triangle to the opposite sides are equal, then the triangle is an isosceles triangle.

Reason: If two angles and one side of one triangle are equal to two angles and the corresponding side of the other triangle, then the two triangles are congruent.

a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion
c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false.

Ans. a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion

Q 6 – Assertion: equilateral means unequal side.

Reason: all equilateral triangle are not isosceles.

a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion
c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false

Ans. d) both Assertion and reason is false.

Q 7 – Assertion: All the sides of a square are of equal length.
Reason: all squares are congruent.

a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion.

c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false.

Ans. c) Assertion is true but reason is false.

Q 8 – Assertion: In congruent triangle corresponding part are equal.
Reason: Two triangles are congruent if any two pairs of angle and pairs of corresponding sides are equal

a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion
c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false.

Ans: b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion

Q 9 – Assertion: If the sides of a triangle are 9cm, 13 cm and 14cm. 36 its perimeter
Reason: perimeter of triangle= a+b+c
a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion.
c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false.

Ans. a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.

Q 10 – Assertion: ABC is an equilateral triangle, then each angle equals to 60°
Reason: Equilateral triangle has all its sides equal and each angle measures 60°.
a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion
c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false.

Ans.  a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.

Q 11 – Assertion: Two sides of a triangle are of lengths 5 cm and 1.5 cm. The length of the third side of the triangle cannot be 3.4
Reason: the difference between the two sides of a triangle should be less than the third side.
a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion
c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false.

Ans. a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion

 Q 12 – Assertion : In ΔABC, D is the midpoint of BC. If DL I AB and DM I AC such that DL = DM, then BL = CM
Reason: If two angles and the included side of one triangle are equal to two angles

a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion
c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false.

Ans. b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion

Q 13 – Assertion : In ΔABC and ΔPQR, AB = PQ, AC = PR and ∠BAC = ∠QPR then ΔABC ≅ ΔPQR
Reason: Both the triangles are congruent by SSS congruence.

a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion
c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false.

Ans. c) Assertion is true but reason is false.

Q 14 – Assertion : In the given figure, ABCD is a quadrilateral in which AB || DC and P is the midpoint of BC. On producing, AP and DC meet at Q then DQ = DC + AB.
Reason: If two sides and the included angle of one triangle are equal to two sides

a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion
c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false.

Ans. b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion

Q 15 – Assertion : If the altitudes from two vertices of a triangle to the opposite sides are equal, then the triangle is an isosceles triangle.
Reason: If two angles and one side of one triangle are equal to two angles and the corresponding side of the other triangle, then the two triangles are congruent.

a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.
b) both Assertion and reason are correct but reason is not correct explanation for Assertion
c) Assertion is true but reason is false.
d) both Assertion and reason are false.

Ans. a) both Assertion and reason are correct and reason is correct explanation for Assertion.