Markets Around Us For Class 7 Civics MCQ Questions

Q 1 – What are the different types of markets?
(a) Weekly
(b) neighborhood
(c) Mall
(d) All of these

Ans.  (d) All of these

Q 2 – Why is the weekly market called so?
(a) Because it is held on a specific day of the week
(b) Because it is held on alternate days
(c) Because it is held daily
(d) All of the above

Ans. (a) Because it is held on a specific day of the week

Q 3 – Shopkeepers in a weekly market are
(a) small traders
(b) large traders
(c) wholesalers
(d) all of these

Ans. (a) small traders

Q 4 – From where can we buy the medicines?
(a) Weekly market
(b) Dairy
(c) Chemist shop
(d) Groceries

Ans. (c) Chemist shop

Q 5 – The roadside hawkers sell a large building with many floors having
(a) vegetables
(b) fruits
(c) plastic items
(d) all of these

Ans.  (d) all of these

Q 6 – What is an enclosed shopping space in shops, restaurants and cinema theatres?
(a) Mall
(b) Local market
(c) Weekly market
(d) None of these

Ans. (a) Mall

Q 7 – What does refer to buying and selling in large quantities?
(a) Weekly market
(b) Mall
(c) Wholesale
(d) Cineplex

Ans. (c) Wholesale

Q 8 – Where is the largest wholesaling vegetable market in Delhi?
(a) Azadmarket
(b) Azadpur
(c) Azad Nagar
(d) None of these

Ans. (b) Azadpur

Q 9 – What is a series of markets that is connected like links in a chain because products pass from one market to another?
(a) Chain of market
(b) Wholesale market
(c) Weekly market
(d) Shopping malls

Ans. (a) Chain of market

Q 10– We can purchase goods through which of the following means other than markets:
(a) Internet
(b) Phone
(c) None of these
(d) Both of these

Ans. (d) Both of these

Q 11 – What type of items are sold in the malls?
(a) Branded
(b) Unbranded
(c) Cheap
(d) All of these

Ans. (a) Branded

Q 12 – Who gains by exploiting the craftsmen and paying lower prices for their goods and services
(a) Businessmen
(b) Intermediaries
(c) Consumers
(d) Buyers

Ans. (b) Intermediaries

Q 13 – Which of the following things will not find in a weekly market
(a) Branded clothes
(b) Groceries
(c) Non-branded clothes
(d) Vegetables

Ans. (a) Branded clothes

Q 14 – Erode is a
(a) Stationary market
(b) Vegetable market
(c) Fruit market
(d) Cloth market

Ans. (d) Cloth market

Q 15 – Who finally sell goods to a consumer
(a) Producers
(b) Wholesaler
(c) Retailer
(d) Agents

Ans. (c) Retailer

Q 16 – Who among the following sell goods at a higher price than others in the chain market
(a) Producer
(b) Retailer
(c) Agent
(d) Wholesaler

Ans. (b) Retailer

Q 17 – Who are sellers in the weekly market
(a) Businessmen
(b) Large sellers
(c) Small traders
(d) Industrialist

Ans. (c) Small traders

Q 18 – Collecting _______ item has become status symbol
(a) Free
(b) Cheap
(c) Branded
(d) Natural

Ans. (c) Branded

Q 19 – Order of Chain of marketing
(a) Producer-Agents -Retailer- Wholesaler
(b) Agents- Producer -Wholesaler-Retailer
(c) Producer-Wholesaler-Retailer-Agents
(d) Producer-Agents-Wholesaler-Retailer

Ans. (d) Producer-Agents-Wholesaler-Retailer

Q 20 – Who buys the bales
(a) Retailers
(b) Grocery shop
(c) Spinning mill
(d) Ginning mill

Ans. (c) Spinning mill

Q 21 – Commercial paper issued with low-interest rate thus commercial paper are categorized as
(a) payables rating
(b) commercial rating
(c) poor credit rating
(d) better credit rating

Ans. (d) better credit rating

Q 22 – The arrangement between the merchant and the weavers is an example
(a) Sitting-out system
(b) Putting-out system
(c) Put-out system
(d) Taking-out system

Ans. (b) Putting-out system

Q 23 – Seller of weekly market earn ________ than the seller of the mall
(a) Less
(b) More
(c) Extremely larger
(d) Equal to

Ans. (a) Less

Q 24 – On looms, yarn is woven into
(a) Saree
(b) Bale
(c) Cloth
(d) Cotton

Ans. (c) Cloth

Q 25 – The final product reaches the buyers through a
(a) Consumers
(b) Agents
(c) Chain of market
(d) Wholesaler

Ans. (c) Chain of market

Q 26 – ________ Government runs a Free School Uniform program in the state. The government procures the cloth for this program from the power loom weaver’s cooperatives.
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Andhra Pradesh
(d) Delhi

Ans. (a) Tamil Nadu

Q 27 – ______ spins the cotton into yarn
(a) Trader
(b) Ginning
(c) Seller
(d) Spinning

Ans. (d) Spinning

Q 28 – Erode market is situated in
(a) Kerala
(b) Andhra Pradesh
(c) Odisha
(d) Tamil Nadu

Ans.  (d) Tamil Nadu

Q 29 – If the weavers were to buy yarn on their own and sell cloth, they would probably earn
(a) Three times more
(b) Five times more
(c) Four times more
(d) Two times more

Ans. (a) Three times more

Q 30 – The shops that are useful as they are near our home and we can go there on any day of the
week are:
(a) Neighbourhood shops
(b) Shops on weekly market
(c) None

Ans. (a) Neighborhood shops

Q 31 – Who buys products in large quantities?
(a) Workers
(b) Retailers
(c) Wholesale traders

Ans. (c) Wholesale traders

Q 32 – A ……………. has a permanent shop.
(a) Hawker
(b) Shop owner
(c) Both (a) and (b)

Ans. (b) Shop owner

Q 33 – A market that is held on a specific day of a week is:
(a) Daily market
(b) Weekly market
(c) None

Ans. (b) Weekly market

Q 34 – A hawker sells his goods at:
(a) Cheaper rates
(b) Costly rates
(c) Free of cost

Ans. (a) Cheaper rates

Q 35 – Who is traders?
(a) People between employee and consumer
(b) People between producer and consumer
(c) People between staff and employee
(d) None of these

Ans. (b) People between producer and consumer

Q 36 – what is done in the wholesale markets?
(a) Goods reach here at very last
(b) Goods are very higher in price
(c) Goods first reach here
(d) None of these

Ans. (c) Goods first reach here

Q 37 – what is links between producers in traders?
(a) Wholesaler
(b) Customer
(c) Retailer
(d) None of these

Ans. (b) Customer

Q 38 – what is required to do cashless shopping?
(a) Ration card
(b) Credit card
(c) Driving license
(d) All of these

Ans. (b) Credit card